Dokumenti i CIA-së 1951: Përpjekjet e UDB-së jugosllave për të rekrutuar shqiptarët në Siri

0
509

Pas prishjes së marrëdhenive mes Shqipërisë dhe Jugosllavisë, në vitin 1948 UDB-a jugosllave kishte bër shumë herë përpjekje për të përmbysur pushtetin e Enver Hoxhës, por gjithmon kishte dështuar. Kjo dëshmohet edhe nga ky dokument i CIA-së i vitit 1951, shkruan fmimages.net

Dokumenti i CIA-së 1951:

Në fillim të tetorit 1951, Ljubo Kovaçeviç, Këshilltar i Ngarkuar i Çështjeve të Përkohshme të Legatës Jugosllave në Bejrut, shkoi në Damask, të Sirisë, me qëllim të intervistimit të disa refugjatëve shqiptarë. Në mesin e tyre ishte një shqiptar që sipas burimeve të CIA-së është identifikuar si Kolonel Leitnanti Myli, “bajraktar i një fisi në Malësi”.

Gjatë intervistës Kovaëeviq propozoi formimin e një komiteti për të ndihmuar në luftimin e regjimit të  të Enver Hoxhës. Komiteti do të kishte mbështetjen e plotë politike dhe financiare të Qeverisë Jugosllave. Detyra e komitetit është që të udhëheqë guerilët nga territori i Jugosllavisë në Shqipëri. Refugjatëve u tha gjithashtu se pas rënies së regjimit të tanishëm në Shqipëri, komiteti do të merrte pjesë aktive në formimin e një republikë pro-Tito shqiptare.

CIA kishte arritur të identifikonte kolonelin shqiptar dhe besonte se ai ishte Muharrem Bajraktari, një antikomunist i përbetuar, thuhet në dokument.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj ketu