Burrat kosovarë lënë paratë në kazino, gratë bëjnë prostitucion për të ushqyer fëmijët

0
1208

Casinot

Lojërat e fatit, bastoret dhe kazionot, mbeten një problem serioz në vend, pasi ato veprojnë edhe në vende ku janë të ndaluara si afër objekteve shkollore, e kjo po ndikon që edhe fëmijët t’i frekuentojnë.

Pasuria e humbur e familjes që pastaj gjenerojnë konflikte, e deri te detyrimi i grave për t’u marr me prostitucion, janë vetëm disa nga rastet që kanë ndodhur si pasojë e këtyre lojrave.

Për këtë veprimtari, Policia e Kosovës, ditëve të fundit ka arrestuar një numër të madh të personave të lidhur me këtë veprimtari. Kurse, Administrata Tatimore e Kosovës ka mbyllur 51 njësi të subjekteve të lojërave të fatit dhe ka lëshuar 21 gjoba me vlerë prej 37.000 euro.

Burrat janë bërë rob të kazinove, duke harxhuar pagën që pas një dite pune, kurse gratë detyrohen të bëjnë prostitucion për t’i mbajtur fëmijët e tyre.

Kështu e fillon shqetësimin e tij deputeti Adem Salihaj, duke thënë se çështja e lojërave të fatit është një problem shumë serioz në Kosovë.

“Në anën tjetër unë jam dëshmitar edhe vetë se pranë kazinove të ndryshme shohim të parkuara automjete të vjetra që është një shenj që ata që janë aty nuk janë të pasur, por mund të jenë të varfë dhe ato pak para që i marrin si rrogë për ta mbajtur familjen e tyre shkojnë menjëherë edhe i shpenzojnë nëpër kazino. Unë kam pasur shumë kontakte me gra të ketyre Burrave të cilat kanë shprehur një shqetësim shumë të madh sepse burra e tyre janë bërë rob të kazinove. Shkojnë edhe e harxhojnë pagën për një ditë për një orë dhe pastaj mbetemi në situatë shumë të mjerueshme dhe sdimë kah t’ia mbajmë dhe detyrohemi te beim Prostuticion.

Ai gjithashtu tha se ky problem duhet të debatohet në Qeveri dhe në Kuvend, ku edhe duhet të vendosen kushte që vështirë do të mund të përballojnë një numër i madh i kazinove në mënyrë që së paku numri i tyre të reduktohet në masë të dukshme.

Zëdhënësi i Policisë së Kosovës, Daut Hoxha tha se policia kryen hetimet penale në bashkëpunim më ATK dhe Doganat e Kosovës, kur dyshohet se ka të bëjmë me vepra penale kundër ekonomisë dhe shpëlarjes së parasë, e që ndërlidhet edhe me lojërat e fatit.

“Sa i përket rasteve të tjera që ndërlidhen me dhunën, nëse i referohemi dhunës apo incidenteve nëpër lojëra të fatit, këtë vit deri në këtë periudhë janë regjistruar 39 vepra penale që shumica e tyre përbëhet nga grabitjet, vjedhjet e rënda, por që nuk kufizohet vetëm me to”, tha ai.

Hoxha shtoi se këtë vit Polica e Kosovës në bashkëpunim me Administratën Tatimore të Kosovës (ATK) dhe Doganat, kanë marrë veprime hetimore dhe operacionale në terenduke kontrolluar disa biznese që merren me këtë veprimtari, ku gjatë këtyre operacioneve janë arrestuar një numër i caktuar i personave. Sipas tij, janë mbyllur disa lokale dhe janë bërë disa sekuestrime të aparateve, si dhe janë shqiptuar gjoba.

Ndërsa, zëdhënësja e ATK-së, Blerta Nikiqi tha se vetëm këtë vit janë të licencuara 17 kompani që ushtrojnë veprimtari të bastit, 9 kompani që ushtrojnë veprimtarin me lojëra në automate në klube të veçanta, si dhe 10 tombola bingo në lokale të mbyllura.

Ai ka shtuar se janë revokuar dy licenca, si dhe janë mbyllur 51 njësi të subjekteve të lojërave të fatit. Kurse, janë lëshuar 21 gjoba me vlerë prej 37.000 euro.

Në anën tjetër, neuropsikiatri Fahri Drevinaj tha  se ata që kanë varshmëri nga këto lojëra kanë probleme të mëdha, duke krijuar kështu humbje të mëdha edhe për familjen.

“Unë kam pasur dy raste të cilat kanë qenë shumë të rënda, të cilën kanë krijuar shumë hu mbje familjare. Rasti në Kroaci, tha të reagojmë me shpejtësi, të bëjmë një strategji ose në nivelin e asociacionit te psikiatërve ose të psikologëve, punëtorëve social në dy ministrit të mirëqenies sociale dhe te ministrisë së shëndetësisë. Ato dy raste të cilat kam pasur kanë qenë shumë drastike të cilat i kanë humbur shumë pasuri familjeve. Ata pastaj kanë gjeneruar edhe konflikte dhe kanë pasur pësime të mëdha për shkak të borxheve dhe fajdeve. Ata shkojnë në bastore më shpresë se do të fitojnë dhe do t’i kthejnë borxhet”, tha ai.

Ai mendon se çështja e bastarëve është një problem shoqëror dhe socio-patologjik i cili i kanoset Kosovës dhe që nuk duhet heshtur./T.Hoxhaj/

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj ketu