A është Kosova në shënjestrën e Rusisë për një konflikt si në Ukrainë?

0
1325

Superfuqia

John Kerry sekretari i Shteteve të Bashkuara të Amerikes ka dhënë një paralajmrim të zymtë se Kosova ështe njëra ndër vendet e Evropës e cila ështe në vijen e zjarrit kur bëhet fjal mes mardhënieve SHBA-Rusi shkruan Abit Hoxha dhe koloneli Agim Musliu.
Kur ky mesazh u dha ai u shfaq para komitetit të senatit të SHBA-ve në shkurt të vitit 2015, eshtë apo jo e vërtete Rusia mbetet shumë përfshirë në Ballkanin Perëndimor në të dy nivelet ate politik dhe operacional.

Politikisht Rusia konsiderohet Rusosferë (zonë ruse) e cila e përbënë gjithë ish-Jugosllavinë e veçanërisht Serbinë.

Konflikti në Kosovë është një çështje qe ndan në dysh bashkësinë ndërkombëtare, me gjithë progresin e saj të padyshimtë që prej ndërhyrjes ushtarake të NATO-se në vitin 1999 dhe tani që është shpallur e pavarur nga Serbia me 2008.

Rusia është parë si një kërcënim potencial për NATO-n qe kur rekrutoi trupat në Kosovë në Qershor 1999 pa lejen e NATO-se. incidenti I cili pothuajse çoi në “Luftën E III Botërore” sipas gjeneralit britanik Mike Jackson I cili ekundershtoi komandantin suprem të NATO-se gjeneralin Wesley Clark duke refuzuar bllokimin e pistave të aeroportit të Prishtinës,gjë që do të kishte izoluar trupat ruse aty.

Rusia ka bërë përpjekje për të zgjeruar sferën e saj të ndikimit në Kosovë sepse është në kundërshtim të interesave Amerikane dhe Evropiane.

Pozicioni Rus ndaj Kosovës nuk ka ndryshuar pavarësisht krahasimeve që I bënë Vladimir Putin rastit të Kosovës me ate të Osetisë së jugut dhe Abkhazisë në Gjeorgji. Ajo gjithashtu kërkon të bllokojë, politikisht, çdo progres të Kosovës në fazat ndërkombëtare dhe rajonale, si nëpërmjet Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara dhe nëpër Serbi.

Rusia nuk e ka përdorur veton e saj për miratimin e rezolutes 1244, e cila është miratuar në QERSHOR 1999 DHE KA MUNDËSUAR themelet e shtetit të Kosovës,por tani është duke perdorur këtë rezoolut për të penguar progresin e Kosovës. Me këtë Rusia është duke e përdorur Serbinë si një lloj gjokeri në evropen lindore.

Në vitin 2011 Zlatibor Djorjevic një zëdhëns I lëvizjes së vjeter serbe deklaroi se rreth 21.000 serb të Kosovës janë duke kërkuar nështetsi ruse. Kjo tregon se Rusia është e fokusuar në Kosovë si në aspektin strategjik edhe në ate politik.

Në vitin 2010 Rusia ndërtoi bazen më të madhe ushtarake jashtë Rusisë që nga përfundimi I luftës së ftohtë. Kjo bazë ushtarake në Nish në juglindje të Serbisë, është themeluar si një bazë humanitare nga e cila avion rus do të veprojë në kohën e fatkeqësive natyrore.

Ajo ka kapacitet për të ndërmarrë mbikqyrjen dhe spiunazhin në bazën ushtarake amerikane në Rumani, si dhe të akomodoj forcat ruse në një vendosjen eventuale dhe të bashkëpunojnë me njësitë speciale të ushtrisë serbe në Nish.
Duke qenë në gjendje për të koordinuar me dy brigada të tjera në Rashkë dhe Vranjë, në Serbi, ku secila brigadë ka 11 batalione të forcave të kombinuara të cilat janë tashmë në kufi me Kosovën, tregon se ka kapacitet te mjaftueshem për bashkëpunim. Në fakt, stërvitja e përbashkët ushtarake tashmë ka ndodhur në komunën e Rumas në formën e një stërvitje të përbashkët anti-terroriste.
Ky “Bondsteel Rus” (kampi Bondsteel i SHBA-ve në Kosovë ishte baza më e madhe e jashtme e ndërtuar që nga Lufta ne Vietnam) ëstë ndertuar në mënyr strategjike në fërsi të Kosovës.

Ekspertizat ushtarak pohojnë se ka më shumë se arsye ‘humanitare’ prapa bazës së Nishit vetëm 100 km nga kufiri i Kosovës. Sipas gazetarit serb Dimitrije Boarov, “Ky është një shembull I mirë I një prej atyre bazave që shkon dorë për dore me projekte të mëdha gjeopolitike dhe/ose të energjisë, të tilla si lidhjet e tubacionet te gazit.”

Kosova paraqet një skenar ideal për interesat ruse për të nisur një konflikt tjetër: nuk ka prani ndërkombëtare, pretendimet territoriale të Serbisë mund të ushqehen nga ndikimi rus në rajon për një konflikt,siç bëri në Ukrainë, transmeton worldreview.info

Ndërsa pjesa tjetër e botës është e preokupuar me dy kërcënime ISIS dhe konfliktin në Ukrainë, kërcënimi se Rusia do të iniciojë një tjetër konflikt në Ballkan mbetet i lartë./infosot

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj ketu