Çfarë është psikoterapia dhe kujt mund t’i shërbejë?

0
2092

Shkruan: Latif Hoxha – Specialist i Psikologjisë Klinike dhe Psikoterapisë

Psikoterapia i referohet një sërë trajtimesh që mund të ndihmojnë me problemet e shëndetit mendor, sfidat emocionale dhe disa çrregullime psikiatrike. Psikoterapia nganjëherë quhet një “trajtim përmes të folurit” sepse përdor të folurit dhe jo ilaçet. Psikoterapia së pari i mundëson klientëve dike që i dëgjon pa paragjykime, në mënyrë të sinqertë dhe me shumë përkushtim. Mund të krijojë një mënyrë të re për të parë problemet e vështira dhe t’i ndihmojë njerëzit të shkojnë drejt një zgjidhjeje. Pjesëmarrësit mund të fitojnë një kuptim më të mirë të vetvetes, qëllimeve dhe vlerave të tyre dhe mund të zhvillojnë aftësi për përmirësimin e marrëdhënieve.

Psikoterapia synon të aftësojë klientët të kuptojnë ndjenjat e tyre dhe çfarë i bën ata të ndjehen pozitivë, me ankth ose depresion. Ajo mund t’i aftësojë ata të përballen me situata të vështira në një mënyrë më të përshtatshme. Në mënyrë që psikoterapia të funksionojë, personi duhet të jetë i angazhuar në mënyrë aktive dhe të punojë gjatë seancave, si dhe ndërmjet seancave, duke praktikuar aftësi të reja që fitohen gjatë psikoterapisë. Psikoterapia mund të ofrojë ndihmë me një sërë problemesh, nga depresioni dhe vetëvlerësimi i ulët tek varësia dhe mosmarrëveshjet familjare. Kushdo që ndihet i lodhur nga problemet e tyre dhe nuk është në gjendje të përballojë, mund të jetë në gjendje të përfitojë nga psikoterapia. Psikoterapia është një proces i dyanshëm dhe duhet të ketë një marrëdhënie besimi midis klientit dhe terapistit. Për të përfituar nga procesi, një person duhet së pari të dëshirojë të marrë pjesë. Ata më pas duhet të marrin pjesë në terminet e përcaktuara, të jenë të sinqertë kur përshkruajnë simptomat dhe të jenë të gatshëm të kryejnë çdo detyrë të caktuar.

Psikoterapia mund të përdoret për të ndihmuar një sërë personash. Ndjenjat e mëposhtme janë shenja që një individ mund të përfitojë nga kjo lloj terapie:

  • Ndjenjë e vazhdueshme e trishtimit ose pafuqisë.
  • Një paaftësi për t’u përballuar me problemet e përditshme.
  • Vështirësi të përqendrohet në punë ose studime shumicën e kohës.
  • Pirja e tepërt e alkoholit, marrja e drogës, ose të qenit agresiv në një masë që dëmtojnë veten ose të tjerët.
  • Një ndjësi që problemet kurrë nuk do përmirësohen, pavarësisht se marrin ndihmë nga miqtë dhe familja.
  • Ndjenjë vazhdimisht si pak para dorëzimit ose shqetësim të panevojshëm.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj ketu