Wolfgang Petritsch supports Thaçi for exchange of territories, shows which villages will be part of this agreement

0
1136

Diplomati austriak Wolfgang Petritsch, i cili ishte mbështetës i pavarësisë së Kosovës sipas Pakos së Ahtisaarit, ka përkrahur idenë e presidentit të Kosovës Hashim Thaqi, për korrigjim të kufirit mes Kosovës e Serbisë.

Petritsch, duke debatuar me diplomatin amerikan Daniel Serwer, rreth shkrimit të tij që kundërshton shkëmbimin e territoreve, ka thënë se korrigjimi supozohet të jetë shumë i vogël, duke e quajtur madje kozmetik.

Por ai ka pranuar se ky korrigjim, sado që duket i vogël do të ndikojë në fshatrat edhe përreth Mitrovicës, e edhe Bujanovcit shkruan Gazeta Blic.

“Do të ketë korrigjime të vogla (“kozmetike”) që ndikojnë në një numër të vogël të fshatrave në rrethin e Bujanocit dhe Mitrovicës
Nuk do të ndryshojë përbërjen etnike të asnjërit shteti, dhe kështu nuk do të ketë efekte të tilla të mdha sic janë të përshkruara në vlerësimin tuaj, i cili përndryshe është i shkëlqyer, “Është “realizmi i ri” në Ballkan”, është shprehur diplomati austriak.

Ish- përfaqësuesi i BE-së në bisedimet e Rambouilles dhe Parisit më 1999, ndërmjet delegacionit kosovar dhe atij serb, ka përmendur në këtë kontekst ndërhyrjen e Rusisë dhe Hungarisë.

“Çështja e vërtetë është ndërhyrja e mediave ruse / hungareze, përpjekjet neo-osmane (Izetbegovic e të tjerë), investimet e shteteve të Gjirit në Bosnjë e Hercegovinë (por edhe në Serbi) dhe, mbi të gjitha, zgjerimi i shpejtë i Kinës në SEE.
Rruga ‘mëndafshit’ e Ballkanit dhe formati 16 & 1, janë sfida e vërtetë për rajonin dhe BE.” Ka thënë ai.

Por pikërisht për këtë fakt, ai ka thënë se duhet mbështetur idenë dhe zgjidhjen që ofrohet nga Thaçi e Vuciq, ani pse ka theksuar se kjo mund të jetë e dhimbshme.

“Kjo rrjedhimisht lejon të mbështesin një zgjidhje përgjatë vijave të Thaqit dhe Vuçiqit. Jam i vetëdijshëm me dhimbje – se kjo është një zhgënjim për ne që jemi duart e vjetra të Ballkanit. Por hej kohët po ndryshojnë” ka shkruar Petritsch.

Por nga qëndrimi i tij, kundër kësaj ideje të Thaqit nuk ka ndryshuar Daniel Serwer

Ai ka thënë se nuk ka asnjë mënyrë që të bëhen këto korrigjime, pa i marrë Serbia të gjitha komunat veriore.

Ai ka ngritur sërish alarmin se ky shkëmbim do ta përkeqësoj gjendjen.

“Unë nuk shoh ndonjë mënyrë për ta kufizuar këtë në disa fshatra, ose për ta bërë këtë, pa fituar Serbia komunat veriore.

Efekti i valëve në pikëpamjen time, nuk ka të bëjë aspak me ndryshimin e përbërjes etnike të secilit vend.

Të gjitha ndërhyrjet në të cilat ju referoni do të keqësohen, jo më mirë, me një koncesion të këtij lloji ndaj nacionalizmit etnik territorial, ka përfunduar Serwer.

Reply

Please enter your comment
Please enter your name here