Gjendjen e demokracisë në Kosovë

1
884

Jo rrallë shoh një studiues i cili paraqet rezultatet e punës së tij jashtë kullës së fildishtë, të shkencës, të detyruar për të justifikuar. Relevanca e afateve kohore të çështjes së pretenduar akademik . Shkencëtarët të cilët angazhohen me demokracinë sot, per të shpëtuar të paktën këtë pyetje të ngutshme. Nuk është e vështirë një letër në mëngjes, një debat parlamentar ose një parti familjare, ku (kriza), nuk është në axhendën politike, politikanë të cilët përbuzin zgjedhësit e tyre. Jeni ne bilanc te ri te pushtetit në parlamentin e Kosovës dhe qeveria e pakicës e parë që nga viti s’mbahet mend ndryshimi i simptomit te kësaj krize ose vetëm dritë në fund të tunelit . Është demokracia parlamentare në njëzet e shekullit të parë të globalizimit si një sistem politik. Nëse diçka është e diskutueshme në ekipin tonë interdisiplinare e dhjetë shkencëtarëve politikë, historianë dhe filozofë të cilët kanë punuar në tre vitet e fundit në projektin e hulumtimit “repertorë të Demokracisë” mbi idealet ndryshimin demokratik, praktikat dhe institucionet ,atëherë ajo është se “demokracia” është nga ekstrakt definicion dogmatik të vërtetave. Në çdo sistem të zgjedhësve dhe të zgjedhurëve janë repertorë disa idealist demokratik dhe konform krah për krah , tensionet dhe dallimet në mes të repertorëve janë të mbuluara zakonisht me mantelin ,,’e’ demokracisë.,, Vetëm kur këto kontradikta janë bërë eksplicite, nuk është një krizë e demokracisë. Kjo është (latent) prania e repertorë të tjerë në të njëjtën kohë ofron një zgjidhje të parë të reagimit dhe rregullime. Ndonjëherë duke kërkuar për një mënyrë për të dalë nga kriza fokusohet në traditën e vet kombëtare demokratike, por po aq shpesh, nevoja për përtëritje dhe një pushim me këtë traditë si justifikim për besimet e tjera të praktikave demokratike.

Jo vetëm format konkrete të demokracisë, por edhe idealet e mëdha duket se subjekt për të ndryshuar. Njerëzit e ulur në agora e polisi grek ende luan një rol në konceptimin tonë ideal i demokracisë. Ky idealizim është në origjinën fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë, kur nuk është bërë bujë për faktin se gratë e politikës nuk kishte nga vota e tyre të etikës vet demokratik dhe se njerëzit kishin për të provuar, sepse ata mund të marrin pjesë në pjesën demokratike një pasuri të caktuar Vendimin. Në greqisht termi “idiotes” referuar qytetarëve të cilët nuk janë në zyra publike e mbushur dhe qëndruan larg nga asambleja. Analistët pesimist me një farë ekzagjerimi në përfundimin se “idiotes” e sot janë ata që tregojnë angazhimin politik. Ata flasin për një “demokraci spektatorëve”, ku duan të dëgjojnë zërin e qytetarëve të tyre, por gjithashtu të doja të mbajtur politikën në gjatësinë e krahut. Pavarësisht nga kjo, idealet e qytetarëve grekë deliberating votimi i tyre arrijnë rezultate të menjëhershme në vendimmarrjen politike, në mënyrë për të ardhur në të gjithë Evropën. Kohët e fundit përsëri gjithashtu të bashkësive politike, të cilat janë shumë të mëdha për të mbledhur në një katror qytetarët të marrin vendimet vetë. Një tjetër zhvillim i kohëve të fundit është se partitë margjinale dhe amatoreske populiste në shumicën e rasteve janë të zëvendësohet ose të bëhen pjesëmarrëse të ashpra dhe të plotë në lojë politike – në arenën parlamentare dhe më gjerë. Pyetjet e përjetshme në lidhje populizmit dha atyre një rëndësi të re: Sa kohë mund të një politikani në politikën e Prishtinës vetem si një i huaj i besueshëm? Sa kohë është ideale populiste e një vullneti popullor mishëruar nga udhëheqës politik që të bashkohen me nevojën urgjente mësipërme të qytetarëve për të marrë pjesë në politikë flasin veten? Nëse është e vërtetë, siç është argumentuar më lart, se “demokracia” ka krizat e veta krijuese dhe rregullisht ridefinon vetveten, e njëjta gjë është e vërtetë për të kundërtën: “anti-ose un-demokratike”. Ajo që është e zhurmshme dhe shqetësuse, të cilat, shteti kishte për të vepruar në interes të “demokracisë” ishte e vështirë në vitet gjashtëdhjetë një pishtari i demokracisë së vërtetë, që durimi të ishte edhe përtej dritaret e dyqaneve.

 

Nëse ju pastaj me sy të tjerë në raundin e shquar në dukje në faqet e opinionit të leximit ka pyetje të tjera në mendje, ka përmbushur funksionin e tij,nuk japin përgjigjet e duhura, por për të ngritur pyetje të drejtë.

 

Nga: Mr.Ali Hertica

1 Koment

 1. Një kërcënim i madh për shëndetin e Kosovës
  Mr.Ali Hertica

  Krimi Farmaceutike përfshin prodhimin, tregtinë dhe shpërndarjen e rreme, ilaçe të vjedhura apo të paligjshme dhe pajisjet mjekësore në Kosovë. Ajo përfshin falsifikime dhe falsifikimin e produkteve mjekësore në paketimin e tyre dhe dokumentacionit të lidhur, si dhe vjedhje, mashtrim, devijim të paligjshëm, kontrabandës, trafikimit, tregtinë e paligjshme të produkteve mjekësore dhe të pastrimit të parave lidhur me të. Në Kosovë ju mundson të bëjnë krim qytetarëve vet qeveria e Kosovës respektivisht ministri i shendetësisë, siç iu mundësoj që të dërgonin mbi 201 të sëmurë në spitalet private të Zemrës. Kur ka pasur mundësinë që të investoj me këtë buxhet në klinikën e kardiologjisë invazive e të asaj kardiokirurgjike e mos ti dërgoj fare të sëmurët në këto klinika private që përfunduan me fatalitet .
  Ne po shohim një rritje të konsiderueshme në prodhimin, tregtimin dhe shpërndarjen e falsifikuar, të vjedhura ilaçe dhe pajisje mjekësore të I derguara në këto spitale qe sjellin vdekjen e pacientave . Pacientët në të gjithë botën i vënë shëndetin e tyre, jetën, në rrezik duke konsumu drogë tërreme apo droga të vërtetë që janë të falsifikuara, të ruajtura keq ose që kanë afat të skaduar.E kjo te ne ndodhë në institucion që menaxhohet nga profesionistët që thirren në profesion. Barna të paligjshme mund të përmbajë dozën e gabuar .
  Kundër barnave të falsifikuara dhe kriminelve mjkësor duhet patur shumë kujdes shteti dhe qeveria për të siguruar cilësinë e produkteve në qarkullim dhe të mbrojtjes së shëndetit publik në një shkallë globale në Kosovë.
  Rritje e shkalles së barnave të falsifikuara dhe të paligjshme të mjekëve kriminel apo vrases të pacientave është e përbërë nga rritja e tregtisë në internet, ku ata mund të blihet lehtë, me çmim të ulët dhe pa një recetë. Është e pamundur të përcaktoj sasinë shkallën e problemit, por në disa zona të Azisë, Afrikës dhe Amerikës Latine mallrat e falsifikuara mjekësore mund të formojnë deri në 30% të tregut.ndersa ne Kosovë ka arrit deri 100%.
  Rrjetjet të organizuara kriminale në mjekësi në Kosovë janë të tërhequr nga fitimet e mëdha që bëhen me anë të krimit farmaceutike dhe operimet në spitele private,ku të gjitha thuajse iu shpaguhen me vdekje pacientave. Këta kriminel mantilbardhë janë turpi I kombit ku veprojnë në kufi të kombëtarës shqiptere në aktivitetin që përfshijnë importin, eksportin, prodhimin dhe shpërndarjen e falsifikuar dhe të ilaçeve të paligjshme të koordinuar dhe të veprimit ndër-sektor në nivel ndërkombëtar për këtë arsye është me rëndësi jetike për të identifikuar, hetuar dhe ndjekur penalisht kriminelët prapa këtyre krimeve që kanë vepruar kështu duke i denuar ligjërisht apo perjëtsisht se bashku me ministrinë e mshefur nën hijen e ministrisë së shëndetësisë.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj ketu