Gjykata Speciale i ka gati aktakuzat?

0
909

Gjykata Speciale kunder Kosovës

Edhe pse ende nuk është bërë funksionale Gjykata Speciale, ku pritet të gjykohen ish- eprorët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës nën dyshime për krime lufte, merret vesh se tashmë janë përgatitur edhe aktakuzat për shumicën e të dyshuarve potencial.

“Aktakuzat për thuajse të gjithë të dyshuarit potencial për krime lufte janë gati. Posa të përfundojnë të gjitha çështjet ligjore dhe teknike për funksionalizimin e Gjykatës Speciale, do të ngriten aktakuzat e një pjese të madhe të të dyshuarve për krime lufte”, ka thënë ky burim ndërkombëtar për Gazetën Blic.

Sipas këtij burimi, pavarësisht pse ka pasur vonesa nga institucionet e Kosovës për themelimin e kësaj gjykate, është punuar shumë me dëshmitarë dhe kanë përfunduar shumica e aktakuzave, në mënyrë që të mos ketë vonesa të mëtutjeshme.

Në anën tjetër, kryeministri i vendit Isa Mustafa para disa ditësh ka theksuar se Kosova dhe Holanda janë dakorduar për selinë e Gjykatës Speciale, e cila do të jetë në Hagë.

Ndërkohë, muaj më parë Kuvendi i Kosovës e kishte miratuar ndryshimin kushtetues, përmes të cilit i hapet rruga themelimit të kësaj gjykate.

Menjëherë pas miratimit në Kuvend të Gjykatës Speciale, në medie patën filluar që të qarkullojnë edhe emrat e mundshëm që do të akuzohen nga kjo gjykatë, ku sipas kësaj liste janë shumica e anëtarëve të ish- Shtabit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Gazeta Blic para disa muajsh ka raportuar se të akuzuar mund të jenë 11 ish- eprorë të UÇK-së.

Deri te themelimi i kësaj gjykate erdhi për shkak të dyshimeve të ngritura nga ish- senatori zviceran Dick Marty, i cili e kishte publikuar një raport, për gjoja krimin e eprorëve të lartë të UÇ K-së me trafikimin me organëve gjatë luftës. Marty akuzat kryesore i kishte drejtuar kah ish- drejtori politik i UCK-së, Hashim Thaçi, i cili sot është ndër udhëheqësit kryesor të Kosovës.

Pas këtij raporti, angazhohet një prokuror amerikan, Clint Williamson që të hetoj pretendimet e ngritura nga senatori Dick Marty.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj ketu