Intervistë e Gazetës Express me agjentin e UDB’së Bozidar Spasic

0
964

Ish agjenti i UDB’së, në një intervistë të gjatë për Gazetën Express, ka dhënë versionin e tij për eliminimin e Vëllezërve Gërvalla dhe Kadri Zeka; rolin e Enver Hadrit; rolin e shqiptarëve; a kishte UDB bashkëpunëtorë të mjaftueshëm në mesin e shqiptarëve. Këtë intervistë Express do ta botojë në vazhdime.

Marrë parasysh debatin dhe interesimin e madh për zbardhjen e vrasjeve të Vëllezërve Gërvalla dhe Kadri Zeka, Gazeta Express e ka realizuar një intervistë ekskluzive me Bozidar Spasic, ish zyrtar i lartë i Shërbimit Sekret Jugosllav, të njohur si UDB-a dhe më pas edhe udhëheqës i lartë i këtij shërbimi në kuadër të Serbisë.

Spasic, me nacionalitet Serb, ka qenë pjesë e UDB’së deri në vitin 1993, kur krye në veti kishte synuar që ta realizonte një aksion për të likuiduar Ministrin e Mbrojtjes të Sllovenisë, Janez Jansa.

Ky aksion ishte stopuar prej shefit të UDB’së – sic thuhet në faqen personale të Bozidar Spasic në internet – Jovica Stanisic.

Bozidar Spasiq ka qen koka e UDB-es së Beogradit, e gjith strategjia e hulumtimit dhe arrestimet e Grupeve te quajtura Irredentiste, Nazionaliste dhe deri tek vrasjet dhe likudimet e Patriotve Shqiptar si ne Gjermani, Belgjike, USA dhe Australi dhe atyre që u vran në Kosovë, mbrapa gjith kesaj ka qendruar Bozidar Spasic me njerzit e tij qe u japte urdhera dhe detyra.

Bozidar Spasiq e ka njohur mire funksionimin e Grupeve Ilegale të Shqiptarve nen Jugosllavi dhe lufta e tij kunder Grupeve Ilegale Shqiptare ka qen shume efikase, si ne arrestime dhe denime me burgim te gjat por dhe deri tek lufta speciale propagandistike e deri tek torturat çnjerzore qe jan ndaj të burgosurve Poltike Shqiptar.

Pasi ishte stopuar ky aksion Spasic gjithashtu ishte përjashtuar nga puna. Më pas Spasic ka punuar si agjent privat dhe gjithashtu ka folur hapur nëpër media për veprimtarinë e Shërbimit Sekret Jugosllav, për ç’gjë e ka marrë epitetin e deles së zezë.

Spasic në kohën e ish Jugosllavisë ka qenë përgjegjës për të kontrolluar veprimtarinë në emigracion të shqiptarëve dhe kroatëve.

Siq njofton Gazeta Express, Spasic është një nacionalist i përbetuar serb. Ai edhe sot e kësaj dite i referohet shqiptarëve si “siptari”, kurse patriotët shqiptarë që kanë vepruar në Perëndim i quan “terroristë”, prandaj Gazetë Express nuk dëshiron që të paragjykoj për vërtetësinë e informatave që ai i jep në ketë intervistë.

Por megjithatë Mediat e konsideroin të nevojshme dhe në interes të publikut që të pyesin edhe “anën tjetër” rreth eliminimit të kundershtarve Poltike të Jugosllavis dhe Titizmit dhe sidomos rreth eliminimit të Shqiptarve.

Madje, ndoshta, e vërteta fshihet pikërisht tek “ana tjetër”, pra në Beograd. Ndërsa, nëse “ana tjetër” do të rrëfehet sinqerisht ose jo, është një çështje në vete.

Ne si Gazetë do ta bëjmë punën tonë. Thjesht do të pyesim, pretendon Gazeta Express.

“E mora emailin tënd me pyetjet të bazuara kryesisht në lidhje me likuidimin ose vrasjen e emigrantëve terrorist në Perëndim, që kishin ikur atë kohë prej Jugosllavisë. Kjo është një temë e nxehtë për arsye se njëra prej republikave jugosllave, Kroacia, tash anëtare e BE’së dhe shtet i pavarur, e ka dorëzuar, e ka shitur, një informator të sajin në Gjermani”, thotë Spasic për Express, në fillim të përgjigjeve të tija.

“Kjo është e padëgjuar në punën e shërbimeve prej kur njeriu merret me spiunazh. Do të ketë konsekuenca jo vec tek Josip Perkovic, por edhe tek Kroacia, Gjermania e sipas të gjitha gjasave edhe tek disa njerëz në këto territore. Kryesisht në atë propagandë antikomuniste që tani zbatohet në Perëndim, kundër ish Jugosllavisë, shfrytëzohet terminologjia ‘kundërshtarët politikë’, pra ata kundërshtarë politikë të pafajshëm, Shërbimi i Fshehtë i Jugosllavisë i ka likuiduar”.

Shtrohet pyetja, thotë Spasic, se çfarë kanë qenë këta kundërshtarë politikë?

“Shkrimtarë, udhëheqës të partive politike, disidentë, siç është tash e modës të thuhet.Jo, në Perëndim, në mënyrë të shkathtë e fshihnin se bëhej fjalë për kundërshtarë politikë të cilët kanë ikur në Perëndim për t’i vrarë diplomatët tanë, qytetarët lojalë, të rrënojnë konsulatat tona, janë infiltruar brenda rrjeteve terroriste të cilat kanë likuiduar 1300 qytetarë tanë nga viti 1945 deri në vitin 1983”. Spasic, thotë se këta “Kanë rrënuar hekurudha, kanë hedhur bomba, kanë djegur pyje. Kjo nuk është e rëndësishme tash për këta antikomunistë. Ata në Perëndim kanë qenë të mirëseardhur si një fuqi e lirë terroriste. Dhe si ata që në emër të qarqeve Perëndimore do të kryejnë vrasje nëpër Jugosllavi. Për ketë ka dëshmi të shumta…”.

Vijon nesër: Spasic jep versionin e tij për vrasjen e Enver Hadrit.A ishte Hadri, sipas Spasic, patriot shqiptar a bashkëpunëtor i UDB’së? Çfarë dosje ka Spasic për Hadrin?

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj ketu