Media serbo dhe Ruse: Rama i kërkon Greqisë kthimin e Çamërisë tek shqiptarët

0
1096

Kryeministri shqiptar Edi Rama i kërkoi Athinës kthimin e pronës tek shqiptarët, e njohur si Çamëria.

Sipas mediumit serb “Vestinet” te bazuar nga Media Ruse “Sputnik,,  tani shqiptarët duan të marrin një pjesë të Greqisë, dhe kjo është Epiri, pjesa bregdetare e Korfuzit. Kryeministri shqiptar Edi Rama po kërkon nga Athina të riatdhesojë pronën dhe shtetësinë greke për muslimanët shqiptarë, të ashtuquajturat çamët, të cilët u dëbuan pas Luftës së Dytë Botërore nga Epiri në bashkëpunim me nazistët.

Duke folur për televizionin shqiptar, Rama tha se Greqia duhet t’i njohë çamët.

“Çështja e çamëve është e hapur. Shpresojmë se do të përfundojmë me sukses bisedimet për këtë dhe do të futemi në një epokë të re të bashkëpunimit strategjik me fqinjët tanë, një epokë në të cilën problemet e ardhshme nuk do të përsëriten, në të cilat hijet e së kaluarës do të mbeten në të kaluarën,” tha kryeministri shqiptar.

Ai shtoi se Shqipëria gjithashtu kërkoi nga Greqia që të ngrejë një monument për çamët në Epir.

“Pala shqiptare këmbëngul në bisedimet mbi çamët. Kjo është një pyetje shqiptare. Ne flasim për qytetarët që dikur kishin pronësi në Greqi dhe që mbanin kujtime të hidhura. Ne jemi duke u kërkuar atyre që të ngrenë një monument në Epir, dhe kjo është një kërkesë plotësisht e shfajësuar,” tha Rama.

Analistët, megjithatë, besojnë se kërkesa e re e autoriteteve në Tiranë është vetëm një hyrje për kapjen e territorit grek.

Median citoi, nuk është sekret që shqiptarët nuk kanë hequr dorë nga “Shqipëria e Madhe”.

Pas Kosovës dhe humbjen e marrjes së pushtetit në Maqedoni, ata janë në gjysmë të rrugës deri në vijën e finishit. Ata vetëm adhurojnë pjesën Veri-Perëndimore të Greqisë dhe një pjesë të Malit të Zi. Ata tani kanë ikur në Greqi dhe nëse ata marrin mbështetje ndërkombëtare, ata do ta marrin Çamërinë në Epir. Pastaj do të kemi një problem të madh në Ballkan – vlerësohet nga ekspertët grekë.

Numri i saktë i dëbuar nuk dihet saktësisht, dhe sipas burimeve greke, janë midis 14,000 dhe 25,000 njerëz, ndërsa shqiptarët pretendojnë se janë 35,000.

Tirana u kërkon grekëve t’u kthejnë pronën atyre, t’u japin shtetësinë greke, por edhe për t’i njohur ata si një pakicë kombëtare.

Shqiptarët e filluan këtë çështje në fillim të viteve 1990, por asgjë nuk ka ndodhur që nga përkrahja e bashkësisë ndërkombëtare. Greqia, nga ana tjetër, nuk e njeh çështjen e çamëve në përgjithësi. Athina nuk ka ndërmend të lejojë shqitarët të kthehen në Greqi sepse ata kanë punuar me forcat pushtuese gjermano-italiane gjatë Luftës së Dytë Botërore.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj ketu