Millosh Gjergj Nikolla: Kanga që s’kuptohet

0
1706

Migjeni kaloi nga një romantizëm revolucionar në realizëm kritik gjatë jetës së tij. Ai pasqyroi varfërinë e thellë të viteve kur jetoi, dhe duke u dalë zot heronjve të krijimeve të tij si “Bukën tonë të përditshme falna sot”, “Bukuria që vret”, “Mollë e ndalueme”, “Legjenda e misrit”, “A don qymyr zotni ?”, etj. Fshikulloi ashpër indiferentizmin e klasave të kamura ndaj vuajtjeve të popullit.

Ndikimi i Migjenit mbi rrethet e rinisë anticifligare qe i ndjeshëm ne vitet kur shkroi. Një shtysë te posacme mori përhapja e krijimtarisë se tij pas Luftës së Dytë Botërore, kur regjimi komunist mori përsipër botimin e plotë të veprave, të cilat në vitet 1930 kishin qenë pjesërisht të pabotuara.

Migjeni lindi më 13 tetor 1911 në Shkodër në një familje ortodokse. Mbiemri i Millosh Gjergj Nikollës vjen nga gjyshi i tij Nikolla Dibrani nje shqiptar i ardhur nga krahina e Rekës (sot në Maqedoni) ku ishte pjesë i komunitetit ortodoks që lindi një emër tjetër në lëmin e poezisë, Josif Jovan Begerin. Nikolla Dibrani ishte larguar nga krahina e lindjes në gjysmën e dytë të shek. XIX dhe u zhvendos në Shkodër ku punoi si murator dhe më vonë u martua me Stake Milanin nga Kuçi. Para se të vdiste në 1876, u bë me dy djem: Gjergjin (1872-1924), i ati i Milloshit dhe Kriston.

Kanga qe s’kuptohet

Melodisë kombëtare

U vodh kanga nga zemra e kombit,

shpërtheu në vaj të dikuem mjerimit,

këndoi ujen e së bijës, këndoi ujen e të birit,

qau jetën e thyeme nga rrufe e fatit,

i mbyti në lotë shpirtënt që ndjejnë dhimbë për të ngratit.

 

Kangë a vaj? Çëje? Thuejma, zemër kombi!

Zemër që ke vuejtun, që ende po vuen…

Kangë a vaj? Çë je? Çë në ty po vluen?

Mallkimi ndaj fatet që ditët t’i helmuen,

që dëshirat e jetës të gjitha t’i gozhduen?

 

Oh -jo! Kangajote asht shprehje e dhimbsun

e një jetese që dergjet e dergjet

dhe tu’ e dergjë ndoshta do hesht e molisun…

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj ketu