Misioni politik i Frontit Demokristian Shqiptar

0
804

Eduart Ndocaj, Kryetar i Frontit Demokristian Shqiptar

Fronti Demokristian Shqiptar lind si nje domosdoshmeri e kohes  per te mbushur nje boshllik te natyres social e politike qe ekziston ne shoqerine tone. Zona e Shkodres, Lezhes, Pukes e Mirdites kane qene djepi i nje katolicizmi, i cili jo vetem ka qene baza e zhvillimit social e kulturor, por edhe vendi ku fale principeve liberale te kristiane u themelua edhe Lidhja e Lezhes, duke shenuar keshtu themelimin e shtetit te pare shqiptare.

Megjithate, ashtu si per besimet Katolike edhe per besimin Mysliman periudha e Hoxhes shenoi periudhen me te erret te njohur ne historine boterore, mbylljen dhe persekuptimin e institucioneve fetare dhe te njerezve qe besonin ne Sot.

Roli i kristianezimit ne Shqiperi eshte nje histori e mbushur me demokraci-liberale, nivele te larta intelektuale, ndjenja e pershkushtim kombetare e kontrubute konkrete ne Arsimin, letersi e ne gjuhen shqipe.

Nuk duhet te harrojme krontributin e heronjt Kombetare Skenderbeut, simboli i rezistences, unitetit kombetar dhe mbrojtes i Botes Perindimore na invazioni turk.

Nuk duhet te harrojme kontributin e Don Nikoll Kacorrit, i cili ishte figura e dyte me e rendesishme e Qeverise se Vlores.

Nuk duhet te harrojme kontributin e At Gjergj Fishtes qe me penen e tij u hapi syte shqiptareve. Nuk duhet te harrojme te madhin, Noli, demokrati i pare liberal i politikes shqiptare.

Nuk mund te harrojme At Zef Pellumbi, misionari i shkelqyer, patriot i madh dhe mjeshter historie. Zef per shkak te besimit tek Zoti dhe vlerave te medha njerezore u denua dhe persekutua gjithe jeten nga Regjimi komuniste.

Ai nuk u qajt kurre per jeten e tij, por ai na mesoji te luftojme e te qendrojme te palekundur ne te drjeten tone. Pader Zefi ishte gjithmone i pranishem me ne, per te treguar se sa e rendesishme ishte perballja e shqiptareve me serbet, armiqte historik, sa e rendesishme ishte qe shqiptaret te mos benin kompromis me diktaturen komuniste dhe sa e rendesishme ishte demokracia te kthehej ne nje reference morale dhe busull orientimi per te gjithe.

Nuk duhet te harrojme edhe shume figura te tjera qe jane pjese e historise kombetare.

Ne keto vite tranzicioni ne shoqerine shqiptare eshte krijuar nje boshllik i madh shpirteror. Shqiptaret vuajne nga mbushja shpirterore, e cila eshte shume e rendesishme si ne planin individual ashtu edhe shoqerore.
Edhe pse jane krijuar disa parti qe ne themel duhet te kishin vlerat kristiane e liberal-demorkatike, ne fakt keta kane pasur misionin vetjake vetem marrjen dhe mbajtjen e pushtetit.

Fronti Demokristian Shqiptar kerkon te rikthej vlerat demokrastine ne familjet e krishterta shqiptare, ne shoqerine shqiptare si dhe ne politiken shqiptare.

Kater jane shtyllat baze te Frotnit Demokristian Shqiptar:
1) Identiteti social
2) Personi si subjekt social
3) Nderveprimi mes individuales e kolektives
4) Demokracia jo si nje fenomen historik, por si nje zgjedhje e brendshme e njeriu qe favorizon formimin e nje shoqerine dinamike qe ka si qellim te vetem promovimin e te mires se perbashket.

Fronti Demokristian Shqiptar ka si qellim kryesore te mbroje shpirtin e demokracise si nje vend ku lind e rritet ndenja shpirterore individuale e sociale. Per Frontin Demokristian Shqiptar, demokracia e vertete identifikohet me lirine, e cila fillon me lirine e te besuarit, te emocionuarit dhe bashkepunimit reciprok per te perbashken sociale.

Ne nuk jemi per nje demokracise strukturore, por per nje kompleks bashkejetese qe ndervepron ne menyre racionale me principet dhe idealet  me te cilat themelohet dhe me qellimet qe desherion te arrije.

Per Frontin Demokristian Shqiptar qellimi i demokracise nuk eshte qeverisja e institucioneve publike, por promovimi i zgjedhjeve politike qe promovojne te miren e kolektives dhe mbrojtjen e njeriut.

Per Frontin Demokristian Shqiptar ne procesin e formimit te shoqerise takohen tre forma origjinale te bashkejeteses nga te cilat dalin edhe tre prioritet tona kryesore:

1) Familja
Familja eshte berthama e te gjithe mekanizmave social

2) Politika
Politika si nje sherbim per te shperndare ne menyre te drejte drejtesine dhe te mirat materiale

3) Besimi
Eshte instrumenti thelmbesor per te jetuar besimin ne nje Zot te vetem.

Per Frontin Demokristian Shqiptar nese demokracia nuk bazohet ne keto tre prioritet ajo eshte thjeshte nje vizion mashtrimi per njerezit. Nese demokracia nuk bazohet ne keto te tre prioritet ajo nuk bazohet ne vlerat e Lirise e nese liria mungon atehere demorkacia nuk eshte e vertete.

 

Nga: Alban Daci

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj ketu