Në Prishtinë u mbajt trajnimi me temë ”Analiza Psikologjike e shkrimit”

0
1933

Në Institutin Kërkimor Ndërkombëtar ”Naim Frashëri” në Prishtinë u mbajt trajnim nga moduli i  parë me temë ‘’Analiza Psikologjike e Shkrimit’’, e udhëhequr nga psikologu Sadudin Sadiki nga Maqedonia. Trajnimi u mbajt me studentët e masterit të Psikologjisë.

Analiza e dorëshkrimit në aspektin psikologjik përfshin disa karakteristika personale, si përshkrimi i karakterit të personit, stabiliteti psikologjik, natyra e ndjenjave, lloji i shërbimit të fshehtë dhe karakteristika të shëndetit psikik dhe fizik.

Ndërkaq, psikologjia e dorëshkrimit  flet edhe për karakterin e individit në bazë të dorëshkrimit, si  dorëshkrimi i shpejtë ose i ngadaltë, shkronjat e mëdha ose të vogla, dorëshkrimi i rëndë apo i lehtë, dorëshkrimi me shkronja të gjera ose të ngushta, dorëshkrimi i pjerrët apo pingul. Ndërsa për personalitetin, hapësirën mes fjalëve, drejtimi i shkronjave, forma, harku, pikësimi, kryqëzimi, shpejtësia dhe rrumbullakosja.

Në fushën mjekësore analizimi i shkrimit mund të përdoret për t’ju referuar gjetjes së një diagnoze të vështirë mjekësore, apo për të kuptuar gjendjen shëndetësore të personit. Psikologjia e dorëshkrimit përdoret edhe për investigime kriminale.

Aftësia e interpretimit të dorëshkrimit është në artin e kuptimit psikologjik të karakteristikave të veçanta të dorëshkrimit.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj ketu