Nismë e Universitetit Columbia për bashkimin e shqiptarëve

0
913

New York, 21 qershor – Profesori i Universitetit Columbia-s, David Philips , i cili është njohës i mirë i çështjes shqiptare në Ballkan, pohon se ka marrë një nismë për promovimin e idesë për krijimin e Shqipërisë Natyrale , njofton agjencia e lajmeve INA.

Projekti i tij i njohur si, “Projekti i Lagjes Shqiptare”, me sa duket  promovon integrimin e natyrshëm të Shqipërisë etnike në shumë fusha të jetës  dhe njohjen e kësaj dukurie të pashmangshme nga komuniteti  ndërkombëtar.

Shikojmë përpara, thotë profesor Philips ndërkohë që ne kujtojmë të  kaluarën, raporton korrespodenti i agjencisë së lajmeve INA në Nju Jork.

“Lidhja e Prizrenit është themeluar më 10 qershor, 1878 si përgjigje  ndaj Traktatit të Shën Stefanit dhe Traktatit të Berlinit të cilat i kanë mohuar  aspiratat kombëtare të shqiptarëve. Lidhja është krijuar për të  mbrojtur shqiptarët nga serbët, malazezët dhe  grekët. Ajo ka çuar në një  periudhë të shtypjes së dhunshme kundër shqiptarëve në shekujt e 19 dhe  20”, shprehet Philips.

Sot është ndryshe shton ai. “Me çlirimin e Kosovës dhe 100 vjetorin e  Pavarësisë  së Shqipërisë shqiptarët kanë bërë një kalim historik edhe duke  sakrifikuar dhe rrezikuar brenda mundësive të tyre. Projekti i Lagjes  shqiptare  është projektuar për të mbështetur parimet e  Lidhjes së Prizrenit.  Në shekullin e 21, është e mundur që të integrohen  të gjitha territoret  shqiptare pa rishikimin e kufijve ose kryqëzimeve të  dhunshme”, mendon profesori amerikan.

Ai thotë se,  Columbia University dhe Qendra për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare në Uashington  më  8 korrik në Tiranë do të mblidhet në një Konferencë ndërkombëtare  me titull  :“ International Conference on the Albanian Neighborhood”

Sipas tij, konferenca është e  përkrahur nga Fondacioni “Rockefeller Brothers Fund” nga Universiteti Columbia , Instituti për Studime  Bashkëkohore dhe  Bashkia e .

Pra, thotë professor David Philips  në Tiranë do të mblidhen  Shqiptarët  nga i gjithë Ballkani Perëndimor,  do të mblidhen për të diskutuar iniciativën:  “International Conference  on the Albanian Neighborhood”.

Folësi kryesor  do të jetë Kryeministri Sali  Berisha. Ndërsa në këtë ngjarje do të merr pjesë edhe ish – Përfaqësuesi Special i  Sekretarit të Përgjithshëm për  Kosovën, Soren Jessen-Petersen. Pjesëmarrës do të jenë edhe  përfaqësues të shoqërisë civile dhe opinionist, si dhe  kryetarët dhe  udhëheqës institucionesh, deputetë, dhe politikanë të tjerë. Të  gjitha  partitë dhe grupet politike do të përfaqësohen në këtë konferencë.

“Dhe, unë  besoj se Iniciativa jonë mund të jetë një teme për të unifikuar  shqiptarët  brenda Shqipërisë, Kosovë dhe në të gjithë  rajonin”, thekson profesori amerikan.

Initiative Albanian Neighborhood   – “Projekti i Lagjes Shqiptare”, shprehet më tej  profesor Philips,  përfshin tërë territorin kudo që jetojnë   shqiptarët, duke filluar me shqiptarët në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni, Mal të  Zi,  Arbëreshët, ata të Serbisë dhe Greqisë.

Initiative Albanian  Neighborhood  është e lidhur së bashku nga iniciativa “solidariteti i  interesit” në  fushat e ekonomisë, infrastrukturës, arsimit dhe kulturës, dhe  të medias dhe të  komunikimit edhe përtej  Ballkanit Perëndimor, ajo  është një komunitet global, duke përfshirë edhe shqiptarët të diasporës këtu  në Nju Jork dhe në  mbarë botën.

“Initiative Albanian  Neighborhood është  gjithashtu një komunitet  i vlerave të përcaktuara prej demokracisë, të  drejtave të njeriut dhe  tregjet e lira, lidhjet e forta që ekzistojnë mes  shqiptarëve dhe  amerikanëve, mbasi ne jemi popuj liridashës, popuj me vlera të  përbashkëta,  është shprehur më tej Philips.

Bashkëpunimi më i madh në mes  institucioneve Euro-Atlantike dhe Kosovës,  si dhe shtetet e tjera të  Ballkanit Perëndimor, është gjithashtu në qendër  të kësaj strategjie.

“Qëllimi i “Evropës së bashkuar dhe në paqe”, vazhdon,  por rrethanat kanë  ndryshuar. “Interesi dhe solidariteti” mes shqiptarëve është i natyrshëm në  një përgjigje të krizës në Eurozonë, e cila ka ndikuar në  perspektivën  afatkohore dhe Evropiane të anëtarëve që aspirojnë. Solidariteti dhe  interesi është edhe një përgjigje ndaj kriminalitetit,korrupsionit dhe  paaftësisë që ekziston në rajon, veçanërisht në vendet ku shqiptarët  përfaqësohen në minoritet. Irredentizmi Sllavic u konfirmua nga fitorja e  fundit e Tomislav Nikoliq, si president i Serbisë, thotë studiuesi  amerikanë, profesori i Universitetit Columbia ish diplomati David  Philips” shton ai.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj ketu