“Petrol-Koks”-i, rruga e naftës kancerogjene drejt Kosovës

0
1111

“Petrol-Koks”, lloji më i rrezikshëm i naftës i njohur për përmbajtje shumë të lartë të sulfurit, është duke hyrë në Kosovë pa u kontrolluar nga askush, shkruan sot Gazeta “.

Ky derivat i naftës, i cili është në gjendje të ngurtë, përdoret për industri, por shquhet për vlera shumë të larta të elementeve kancerogjene.

Nga sasia e të gjitha produkteve të naftës të importuara në Kosovë, “Petrol-Koks” merr pjesë me 14 për qind të sasisë së përgjithshme.

Gazeta “Zëri” përmes një hulumtimi njëmujor ka zbuluar se ky derivat i naftës po importohet në Kosovë pa iu bërë fare analiza nga institucionet kosovare, as nga Dogana e Kosovës e as nga dy ministritë përgjegjëse, Ministria e Tregtisë dhe Industrisë (MTI) dhe Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor (MMPH).

Këto institucione ia kanë hedhur fajin njëra-tjetrës rreth mungesës së analizave për këtë produkt, i cili sipas njohësve të ambientit dhe kimistëve kur digjet liron sasi të sulfurit jashtë standardeve të lejuara.

Për më tepër, nga Dogana e Kosovës kanë ngritur edhe dyshime për mungesën e bazës ligjore mbi importin e këtij produkti, emri i të cilit nuk figuron fare në Udhëzimin e fundit të MTI-së mbi cilësinë e naftës.

Nga ana tjetër, pavarësisht mungesës së kontrollit dhe me gjithë rrezikshmërinë e lartë për shëndetin, ky produkt është duke u importuar me të madhe në Kosovë.

Sipas Doganave të Kosovës, brenda një viti në Kosovë futen mesatarisht mbi 100 mijë tonë të këtij lloji të naftës.

Në bazë të hulumtimit, gazeta “Zëri” ka gjetur se në Kosovë “Petrol-Koks”-in kryesisht e përdorin fabrikat e blloqeve (tullave) për pjekje, fabrikat e çimentos dhe furrnaltat për shkrirjen e metaleve.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj ketu