Rinia i beson vetëm Aleancës Kuq e Zi

0
791
Aleanca Kuq e Zi tashmë po trondit çdo qytetet shqiptar, duke sjellë uragane me pjesëmarrjen e qytetarëve. Edhe pse Aleanca Kuq e Zi është një parti e hapur për të gjitha shtresat sociale dhe moshat, ajo në gjirin e saj më së shumti ka rininë. Djem dhe vajza të reja të cilat, të zhgënjyer dhe të lodhur nga PS dhe PD kanë ngjallur shpresën tek Aleanca Kuq e Zi.  Pra, vrulli e linja e parë e Aleancës Kuq e Zi është e përbërë nga rinia, energjia më e madhe e Shqipërisë, nga djem e vajza të mirë edukuar brenda dhe jashtë vendit në universitet me të mira.
Tek Aleanca Kuq e Zi kanë ardhur qindra e mira të rinj të talentuar, të cilët janë diskriminuar dhe janë shpërfillur nga PS e PD në qeverisjet e tyre 20 vjeçare. Këto të rinj të talentuar, por pa pushtet, pa para dhe miq, kanë jetuar mes poshtërimit dhe varfërisë ekonomike. Tashmë, dihet se për të hyrë në punë në institucionet e shtetit shqiptar nuk duhet diploma apo kualifikime, por të jesh farefis me njerëzit në pushtet, të kesh para ose të jesh një besnik dhe një militant qorr për partinë që është në pushtet. Merita e çdo të riu në Shqipëri nuk matet me eksperiencën e tij intelektuale dhe jetësore, por me numrin e votave që mund të bëjë për partinë-shtet, ose nëse ka lidhje me faktin se biri i kujt është.
Aleanca Kuq e Zi po i shokon të gjitha partitë e vjetra (të dalë boje) shqiptare për nga pjesëmarrja në tubime, për nga entuziazmi si dhe për faktin se ajka e kësaj lëvizje dhe frymëzimi i saj janë kryesisht të rinjtë. Të xhelozuar dhe të frikësuara si PD ashtu edhe PS janë vërsulur me të gjitha mekanizmat për të rekrutuar sa më shumë të rinj. Ndryshimi i madh mes Aleancës Kuq e Zi dhe këtyre të dyja është se e para nuk ka nevojë të bëj rekrutim, sepse të gjithë vijnë me vullnetin e tyre për të bërë të gjithë së bashku ndryshimin, ndërsa PS dhe PD meqë nuk e kanë luksin e thithjes vullnetare për shkak të zhgënjimeve të një pas njëshme që u kanë bërë, po përpiqen t’i rekrutojnë sikur të ishin ushtar.
Besoj e keni parë të gjithë se si lideri i PS po shkon qytet e në qytet për të anëtarësuar të rinjtë. Po pse vallë ky u kujtua pikërisht tani? A ka moral politik dhe njerëzorë ta bëj pikërisht tani një gjë të tillë? Së pari e dimë shumë mirë se si behën delegimet dhe emërimet në strukturat e PS. Nuk gjej qoftë edhe një rast të vetëm që një i ri, të ketë bërë karrierë te kjo partitë për faktin se ai ka kapacitete të larta intelektuale dhe organizuese politike. Ne e dimë shumë mirë, që FRESH, i cili është forumi rinor i kësaj partie, nuk ka organizuar asnjëherë forma demokratike të zgjedhjes. Aty njoh shumë djem të rinjtë të talentuar, të cilët nuk janë zgjedhur në struktura, sepse nuk ishin pjesë e klaneve dhe interesave të strukturave të kësaj partie. Mos të harrojmë se kohë më parë një grup të rinjsh të FRESH u dërguan përfaqësive diplomatike të akredituar në Shqipëri një letër me kërkesa, ku ndër të tjera kërkonin demokracinë e munguar në këtë forum. PS edhe pse po përpiqet të fitojë besimin e të rinjve, ajo e ka të kotë, sepse kjo parti është një mollë e ndaluar për të rinjtë e talentuar.  Është turp për këtë parti që pas 20 vitesh kujtohet për të rinj. Këtë e bën jo se me të vërtetë ka një platformë për integrimin e të rinjve në strukturat vendimmarrëse të kësaj partie, por sepse i konsideron thjeshtë numër votash për të bërë matematikën e fitores.
Edhe lideri i PD ka deklaruar se do të bëhet një fushatë e madhe për anëtarësime të reja. Madje ka shkuar më tej duke thënë se dera e kësaj partie është e hapur për të rinjtë. Të gjithë ju e dini shumë mirë historinë e krijimit të KOP-it. Edhe pse në fillim kjo strukturë ofrojë rreth vetës shumë të rinj të shkolluar në universitet më të mira në Perëndim, në fund u bënë pjesë e vendimmarrjes së pushtetit vetëm ato persona që ishin më pak të kualifikuar, por që kishin lidhje pas lidhje farefisnore me klanet e strukturave të PD. Nuk mungojnë rastet, ku njerëz të afërt të tyre, kanë zënë edhe sot pozicione të rëndësishme drejtorish si në institucionet shtetërore ashtu edhe në shërbimin tonë diplomatik.  Sa moral ka PD që kërkon të anëtarësojë të rinjtë, kur si kryetari ashtu edhe nënkryetari i forumit rinor të kësaj partie nuk janë të zgjedhur demokratikisht nga strukturat, por janë emëruar dhe katapulultuar nga lartë.  Si mund t’i besojnë të rinjtë kësaj partie, e cila i ka pushtuar institucionet me militantë, të paaftë dhe me farefis. Si mund t’i besojnë më të rinjtë e talentuar, të cilët vetëm pse janë jo të pasur dhe pa mbështetje sillen rrugëve të papunë duke jetuar mes mjerimit dhe depresionit. Si mund t’i besojnë të rinjtë kësaj partie, ku fëmijët e tyre marrin tre katër rroga pa shkuar fare në punë, dhe të rinjtë e talentuar shqiptar nuk kanë shpresë të zënë me meritë qoftë edhe një punë të nderuar dhe të respektuar.
Pra duket qartë ndryshimi mes Aleancës Kuq e Zi nga njëra anë dhe PS e PD nga ana tjetër. E para është burimi frymëzimi për të gjithë të rinjtë e talentuar dhe i fton ato që së bashku të punojnë për të ndryshuar politikën aktuale e bashkë me të edhe vendin për ta bërë atë modern, demokratik e të zhvilluar. Aleanca Kuq e Zi nuk i konsideron të rinjtë thjeshtë numër votash, por vlera të jashtëzakonshme intelektuale dhe jetësore. Shqipëria nuk mund të bëhet pa të rinjtë. Rinia është motori i zhvillimit, ndryshimit e progresit. Ndërsa, PS e PD nuk është se shqetësohen për situatën e vështirë të papunësisë të qindra e mijëra të rinjve, por thjeshtë dëshirojnë t’i rekrutojnë ato si numër votash dhe t’i përdorin si ushtar të mirëbindur.
Nga, Alban Daci

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj ketu