Studimi evropian: Kosova humbi afro 15 përqind të popullsisë gjatë viteve 2007-2018

0
244

Ballkani Perëndimor humbet miliarda euro çdo vit për shkak të migrimit të të rinjve, sipas hulumtimit nga Fondacioni Westminster për Demokraci dhe Instituti për Zhvillim dhe Inovacion.

Studimi vlerëson se humbja në fushën e arsimit për shkak të largimit të të rinjve është nga 840 milionë në 2.46 miliardë euro në vit, raporton vëzhguesi i BE-së.

Ballkani Perëndimor po humbet gjithashtu rreth 3.08 miliardë të rritjes së GJDP-së për shkak të migrimit të të rinjve, për një total prej rreth 5.5 miliardë eurosh në vit.

Kosova, për shembull, humbi rreth 15 për qind të popullsisë së saj nga viti 2007 në 2018, raporton euobserver. Theksojmë se sipas regjistrimi të fundit të popullsisë së Kosovës, Kosova ka rreth 1.2 milion banorë që janë të moshës nga 18-65 vjet.

Bosnja dhe Hercegovina është një nga vendet më të prekura në rajon dhe disa studime tregojnë se pothuajse gjysma e popullsisë së lindur në atë vend nuk jeton më atje.

Studimi vlerëson se arsimi i një individi, përfshirë shkollën fillore dhe të mesme dhe kolegjin, kushton 25 mijë euro. Emil Atanasovski, drejtor i Fondacionit Westminster për Demokraci (WFD) për Ballkanin Perëndimor, thotë se fuqia shumë e kualifikuar përfiton nga ekonomia globale sepse vendet që janë destinacion për të rinjtë konkurrojnë për të ofruar kushte më të mira për të qëndruar në vend për të tërhequr kualifikime të larta njerëz.

WFD u themelua në vitin 1992 dhe financohet nga qeveria britanike. Atanasovski thotë se ndryshe nga disa vende lindore ku migrimi filloi kur ato vende u bashkuan me Bashkimin Evropian, migrimi nga Ballkani Perëndimor është një trend që ka zgjatur për më shumë se gjysmë shekulli.

Disa nga arsyet e emigrimit ishin shpërbërja e Jugosllavisë, luftërat e viteve 1990 dhe pasojat ekonomike që sollën këto ngjarje.

Struktura e emigrantëve ka ndryshuar, kështu që tani të rinjtë shkojnë jashtë vendit që duan të studiojnë atje ose kanë përfunduar studimet e tyre në Ballkan, kështu që ata po kërkojnë një të ardhme jashtë vendit.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj ketu