Tuneli që do afroi, Pejë – Rozhajë vetëm për 18 minuta

0
1662

Ndërtimi i një tuneli midis Rozhajës dhe Pejës, ose një rrugë që do të mundësonte lidhjen e autostradës Bar-Boljare-Beograd dhe autostradës Prishtinë-Pejë, tashmë është e sigurt.

Grupet e punës do të formohen për të intensifikuar aktivitetet në mënyrë që të fillojë projekti sa më shpejt që të jetë e mundur, kështu u tha në një takim të përfaqësuesve të Ministrisë malazeze të Transportit dhe Ministrisë së Planifikimit Hapësinor të Kosovës, Mirsad Ibrahimoviq, drejtorit të përgjithshëm për Rrugët Shtetërore, dhe Rexhep Kadriut, ndihmësministër, njofton RTMZ.

Kryeministri Dushko Markoviq dhe Ramush Haradinaj kanë filluar kohët e fundit bisedimet për realizimin e tij dhe rifilluan ministrat, Osman Nurkoviq dhe Ferid Agani.

Ibrahimoviq tha se projekti është i rëndësishëm jo vetëm për dy vendet, por për rajonin dhe që korridori do të lidhë dy autostrada, por gjithashtu do të krijojë kushte për bashkëpunim intensiv ekonomik dhe turistik mes dy vendeve dhe gjithashtu do të mundësojë valorizimin turistik të zonës Hajle, shkruan “Pobjeda”.

“Projekti mori vëmendje ndërkombëtare, sepse Kryeministri i Kosovës e paraqiti atë në një konferencë në Sofje”, tha Ibrahimoviç.

Rexhep Kadriu kujtoi se kryeministrat e Malit të Zi dhe të Kosovës në një takim të fundit në Prishtinë, të cilët ranë dakord që të ndërmarrin aktivitetet e nevojshme për ndërtimin e tunelit.

“Mendoj se ky është një moment historik në marrëdhëniet e vendeve tona, sepse tuneli, përveç lidhjeve të mira të trafikut, do të ndikojë në vendosjen e bashkëpunimit më të mirë në të gjitha fushat,” tha Kadriu, transmeton RTK.

Njeriu i parë i Rozhajës, Ejup Nurkoviq, tha se komuna e përkrah zbatimin e projektit dhe është e gatshme të ofrojë asistencë në realizimin e tij.

Në takim u prezantua një projekt paraprak, sipas të cilit ndërtimi i tunelit do të kushtonte rreth 106 milionë euro dhe një rrugë e plotë që lidh dy autostrada me rreth 181 milionë euro. Fondet që do të sigurohen janë nga fondet e Bashkimit Evropian dhe nga buxheti i Malit të Zi dhe Kosovës, ose në parimin e partneritetit privat-publik.

Tuneli do të jetë 7,25 kilometra i gjatë, ndërsa e gjithë gjatësia e rrugës midis Rozhajës dhe Pejës do të shkurtohet nga 47 deri në 23,5 km. Nëpër rrugën e re udhëtimi me veturë nga Peja në Rozhajë do të zgjasë vetëm 18 minuta.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj ketu