UDB-ashi Josip Perkovic u arrestua sot në Zagreb

0
1053

Zagreb -nga një urdhër- arresti ndërkombëtar të leshuar nga Gjermania për ish gjeneralin kroat Josip Perkovic, i cili sot u arrestu në Zagreb, u konfirmua nga avokati i tij Anto Nobilo ,stacion TV Nov.

Ai thuhet se esht përgjegjës për vrasjen e një disident Kroat në vitin 1983 dhe kërkohej nga Gjermania me një urdhër arresti ndërkombëtar.

Perkovic thuhet të jetë përgjegjës për vrasjen e disidentëve jugosllave Stjepan Djurekovic në 1983 në Bawari Wolfratshausen . Gjithashtu , ish- agjent ishërbimit të fshehtë të UDB-es Jugosllave Zdravko Mustac , ekstradimi i të cilit është i nevojshme për Shtetin e Gjermanisë , u arrestua poashtu sot sipas informacioneve te Mediave Kroate. Të dy burrat duhet të paraqitet para një gjyqtari dhe të mbahen në arrest deri në vendosjen e Eskradimin apo jo në Shtetin Gjerman.

Rasti Perkovic kishte çuar në telashe serioze në mes të BE-së dhe Kroacisë antarit më te ri nëBruksel . Parlamenti kroat kishte kaluar korrik një ligj që ndalon dërgesat e kriminelëve të dyshuar në Shtetet e BE-se, në qoftë se ata kishin kryer krimet e tyre para Gushtit 2002. Kështu urdhër arresti evropian është pezulluar tani per tani.
Vetëm presioni masiv nga Brukseli , duke përfshirë edhe shkurtimin e granteve Kroaci e kishin detyruar të ndryshonin ligjin përsëri dhe të bëjë të mundur arrestimin e Perkovic  dhe Mustac.

Ky ligj i ri hynë në fuqi nga 1 janar 2014 dhe piekrisht sot esht bere arrestimi i Josip Perkovic dhe Zdravko Mustac.

otr / dpa

Gazetari kroat: UDB’ja nuk gjente shqiptarë, për të vrarë shqiptarë

Gazetari dhe publicisti kroat Zeljko Peratovic, i cili për një kohë të gjate merret me hulumtimin e vrasjeve politike në ish-Jugosllavi, ka deklaruar se vrasjet e disidenteve që ishin larguar nga vendi, UDB (Sigurimi Shtetëror Jugosllav) i ka kryer në mënyrë specifike.
Sipas tij, serbët i kanë vrarë serbët, kroatët po i vranin kroatët, boshnjakët i vranin boshnjakët, derisa serbët i kanë likuiduar edhe shqiptarët.
“Vetëm për shqiptarët nuk ka vlejtur kjo rregull pasi që UDB nuk ka mundur të gjejë shqiptarë për të vrarë shqiptare” ka thënë ai.
Çështja e këtyre vrasjeve është ri-aktualizuar pas arrestimeve të ish shefave të UDB’së në Kroaci sot gjatë ditës.
Tashmë dihet se ky shërbim famëkeq (UDB’ja) ka qenë i përfshirë në vrasjet e Jusuf e Bardhosh Gervalles dhe Kadri Zekës në Gjermani dhe Enver Hadrit në Belgjikë.
http://www.youtube.com/watch?v=BtoYD-bVCuY
http://www.youtube.com/watch?v=EqBBcBuJBfs

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj ketu