Vaksinat kundër coronavirusit përmbajnë xhelatinë derri, reagon komuniteti mysliman

0
1002

Megjithëse bota është përsëri e kënaqur me të dhënat mbi efektivitetin e vaksinave të coronavirusit, ka pasur protesta nga komunitetet fetare rreth përbërësve të caktuar të vaksinave që shkelin ligjet e fesë.

Me anë të sqarimit, shumica e vaksinave kundër COVID 19 përmbajnë xhelatinë derri e cila shërben si një stabilizues, dmth siguron vaksinën gjatë transportit dhe magazinimit.

Sidoqoftë, konsumi i produkteve të derrit nga myslimanët nuk lejohet sipas standardeve të dietës hallall, transmeton Telegrafi.

Në përgjigje të Klix.ba nga Kabineti i reis-l-ulema, ata theksuan qartë se Komuniteti Islamik.

“Islami i thërret njerëzit të kujdesen për shëndetin e tyre dhe të kërkojnë një kurë për sëmundjet që i mundojnë. Profeti, paqja qoftë mbi të, tha se Zoti i Dashur dha një kurë për çdo sëmundje dhe u bëri thirrje myslimanëve të kërkojnë atë kurë. Është, pra, fetare detyrimi i muslimanëve. Ajo që është e ndaluar për ta, sidoqoftë, është që ata të kërkojnë ilaçe në atë që Allahu e ka ndaluar. Gjërat e ndaluara përfshijnë derra dhe produkte derri”, u përgjigj Komuniteti Islamik.

Ata pohojnë më tej, gjersa njerëzimi po kërkon me shpejtësi një kurë efektive për coronavirusin, informacioni që arrin tek ata është se disa vaksina përmbajnë xhelatinë derri, por ata ende janë duke pritur për konfirmime zyrtare.

“Nëse kjo është e vërtetë, myslimanët janë të detyruar të zgjedhin vaksinat që nuk përmbajnë këtë përbërës dhe janë efektivë në trajtimin e coronavirusit dhe nëse nuk ka zgjidhje tjetër, fjala e fundit për këtë duhet të jepet nga profesioni, ligji farmaceutik dhe sheriati”, thanë ata.

Për shkak të punës së përshpejtuar për të siguruar sa më shumë vaksina të jetë e mundur, kompanitë farmaceutike nuk mund të garantojnë që asnjë xhelatinë derri nuk do të gjendet në dozat e tyre. Kjo vlen edhe për vaksinën e zhvilluar nga Pfizer dhe BioNTech, vaksinën e ndërmarrjes Moderna, Universitetin e Oksfordit dhe të tjerë.

Shoqata Mjekësore Islame Britanike raportoi dje se xhelatina e derrit eshte e papranushme per Komunitetin Muslima.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj ketu